Prinses Marijkestraat 10 • 6039 BX • Stramproy | Patronaatsplein 7 • 6001GX • Weert 0495-564 514

Hamertenen

hamerteenHamertenen zijn tenen, waarvan de gewrichtjes gebogen zijn.
De reden hiervan is meestal een disbalans tussen de buigspieren en strekspieren van de tenen.
Dit ontstaat bijv. door verkeerde schoenen, gewrichtsontstekingen, afwijkende voetstand met afwijkend looppatroon, breuk, etc.

Er zijn 2 typen hamertenen, gebaseerd op de beweging in de gewrichten, te weten:
1. flexibele
2. rigide (stijve)

Een flexibele hamerteen is er een met flexibele teengewrichten die je met behulp van je vingers kunt strekken. Doorgaans zijn flexibele hamertenen minder pijnlijk dan rigide.
hamerteen_2De rigide hamerteen is dus niet met je vingers te strekken. De rigide hamerteen kan erg pijnlijk zijn en loopvermogen ernstig beperken.
Op de hamertenen ontstaan vaak pijnlijke likdoorns, doordat ze tegen de schoen drukken en schuren. De hamertenen zorgen ook voor meer druk onder de voorvoet, deze kunnen daardoor overbelast raken. Likdoorns die op de hamertenen ontstaan kunnen door een gediplomeerd pedicure verwijderd worden. Blijken deze likdoorns snel te recidiveren (terug te komen) kan een podotherapeut hier oplossingen voor bieden.

Podotherapeut
De oplossing is afhankelijk van het soort hamerteen. Flexibele hamertenen kunnen vaak goed behandeld worden met een soepele orthese van siliconen. Deze orthese zorgt ervoor dat de tenen gestrekt worden. Therapie van een rigide hamerteen is meestal meer gericht op protectie (= bescherming). Een strekkend effect is moeilijk te bereiken, dus het doel zal dan zijn protectie en behoud van de huidige stand. Pijnlijke voorvoeten als gevolg van hamertenen kunnen behandeld worden met een orthese of met een druk ontlastende podotherapeutische inlegzool.
Soms is het nodig om een hamerteen te opereren. Operaties vinden plaats in het ziekenhuis.

Back to top